AGR, AHF, itd.... se ne vrati. 1,8 może się wysypać, CR TDI - też - ostatnio znajomy musiał wymienić wtryski po gwarancji - jedyne 10kzł + robocizna. Koreańce i japończyki też nie są idealne - widziałem niedawno ix35 z korbowodem w boku bloku silnika, tarcza sprzęgła w Outlanderach dieslach oraz SUbaru dieslach to obiekt szczególnej troski. Tak dla porównania tarcza sprzęgła do Outka z japońskim dieslem to tylko 11kzł - prawdziwa okazja .
[O2] 1.8 TSI 160 KM CDAA - koszmar się rozpoczął.
Zwiń
X
-
Idźcie się zachwycać swoimi traktorami gdzie indziej.
Po weryfikacji ETKI wynika, że wystarczy wymienić dwa napinacze, łańcuch się nie zmienił.
06H109467AE
06K109467K
Łańcuchy pozostały bez zmian
06H109158N
06H109158M
Dam ci vin to sprawdzisz??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TippoCytat:
Idźcie się zachwycać swoimi traktorami gdzie indziej.
Po weryfikacji ETKI wynika, że wystarczy wymienić dwa napinacze, łańcuch się nie zmienił.
06H109467AE
06K109467K
Łańcuchy pozostały bez zmian
06H109158N
06H109158M
To w koncu jest jakies CDAA z dobrym rozrzadem, czy moje z 02.2012 tez jest do d... ??
Dam ci vin to sprawdzisz??Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej111Tippo, chyba jeden masz ten chujowy
06K109467K wjechał od 05.03.2012 << ten jest sprawcą zamieszania
06H109467AE jest od 25.04.2011
Auto jak narazie problemow brak, czy problem z napinaczem objawia sie jakos akustycznie, zanim zdechnie calkiem??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tippoczy problem z napinaczem objawia sie jakos akustycznie, zanim zdechnie calkiem
Najczęściej objawem tego, że coś niedobrego dzieje się z łańcuchowym napędem rozrządu, jest pojawienie się charakterystycznego hałasu z jego okolic (szum, szorowanie, a nawet cykliczne stuki). O problemach z napędem rozrządu może świadczyć również pogorszona kultura pracy silnika, mniejsza moc i świecąca się kontrolka „check engine”. W ostatnim przypadku po podpięciu kompa prawdopodobnie będzie wywalał błąd - ustawienie wałków rozrządu wykraczające poza dopuszczalne kąty.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mirek_p11Najczęściej objawem tego, że coś niedobrego dzieje się z łańcuchowym napędem rozrządu, jest pojawienie się charakterystycznego hałasu z jego okolic (szum, szorowanie, a nawet cykliczne stuki). O problemach z napędem rozrządu może świadczyć również pogorszona kultura pracy silnika, mniejsza moc i świecąca się kontrolka „check engine”. W ostatnim przypadku po podpięciu kompa prawdopodobnie będzie wywalał błąd - ustawienie wałków rozrządu wykraczające poza dopuszczalne kąty.
Ps. Mam ten komfort, ze przy pierwszych objawach auto moge zostawic i robic rozrzad, wiec bede czekal.
ps2. Jednak pasek jest lepszy: nie meczy oleju dodatkowo, nie komplikuje budowy, a jedyna wada to tylko, ze trzeba go wymieniac. Z reszta, pasek zawsze nieco sprezynuje wzdluznie i tlumi naprezenia i szarpniecia, lancuch juz nie bardzo :P
ps. Jedze jeszcze t5 2.0tdi CR, w ksiazce pisze, ze pierwsza wymiana paska, przy 180tys km. Jakby w CDAA byl pasek, pewno tez by tak bylo lub ciut mniej. Dla mnie byloby to super przy moich przebiegach, bez problemow 7 lat, bo tyle tez gumowy pasek wytrzymuje, o ile nie dobijemy do przebiegu wczesniej.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TippoDzieki, ty cos robiles z lancuchem chyba?? Profilaktycznie, czy cos bylo slychac?? Przy jakim przebiegu i jaki rocznik auta??
Ps. Mam ten komfort, ze przy pierwszych objawach auto moge zostawic i robic rozrzad, wiec bede czekal.
ps2. Jednak pasek jest lepszy: nie meczy oleju dodatkowo, nie komplikuje budowy, a jedyna wada to tylko, ze trzeba go wymieniac. Z reszta, pasek zawsze nieco sprezynuje wzdluznie i tlumi naprezenia i szarpniecia, lancuch juz nie bardzo :P
ps. Jedze jeszcze t5 2.0tdi CR, w ksiazce pisze, ze pierwsza wymiana paska, przy 180tys km. Jakby w CDAA byl pasek, pewno tez by tak bylo lub ciut mniej. Dla mnie byloby to super przy moich przebiegach, bez problemow 7 lat, bo tyle tez gumowy pasek wytrzymuje, o ile nie dobijemy do przebiegu wczesniej.
Komentarz
-
-
Dodam tylko, że mechanik z ASO z którego poznałem mówi, że niema się czym przejmować gdy czasami rano słychać delikatne metaliczne cykanie - jest to normalny objaw gdy olej spłynie z łańcucha. Niestety jak dźwięk zrobi się głośny to szorujemy na wymianę rozrząd.
Doktor twierdzi też, że 1.8 TSI to jednorazówka i planowanie głowicy jest niemożliwe w tym silniku. Poza rozrządem przyglądać się pompie wody i dwumasie.\
Tippo, auto na gwarancji więc olej temat, jak się będzie kończyć zgłoś w ASO, że rano stuka. Jak wymienią to fajnie jak nie to będziesz miał kwit, że zgłaszałeś.Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej111Dodam tylko, że mechanik z ASO z którego poznałem mówi, że niema się czym przejmować gdy czasami rano słychać delikatne metaliczne cykanie - jest to normalny objaw gdy olej spłynie z łańcucha. Niestety jak dźwięk zrobi się głośny to szorujemy na wymianę rozrząd.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cztoTo jest znachor a nie mechanik. Jak usłyszysz metaliczny klekot, to już początek sporych problemów!
Komentarz
-
-
Nie wiem. To nie ja mam się znać na rozrządach. Od tego jest ASO, któremu się płaci nie małe pieniądze za UTRZYMANIE POJAZDU W DOBREJ KONDYCJI TECHNICZNEJ I PEŁNEJ SPRAWNOŚCI. A producent pojazdu jest od tego, że jak coś spierdoli, to szybciutko powinien to wymienić za friko i całując klienta po rączkach z przeprosinami.
Ja usłyszałem tylko raz metaliczny dźwięk podczas porannego rozruchu i to oznaczało wymianę kompletnego rozrządu.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cztoNie wiem. To nie ja mam się znać na rozrządach. Od tego jest ASO, któremu się płaci nie małe pieniądze za UTRZYMANIE POJAZDU W DOBREJ KONDYCJI TECHNICZNEJ I PEŁNEJ SPRAWNOŚCI. A producent pojazdu jest od tego, że jak coś spierdoli, to szybciutko powinien to wymienić za friko i całując klienta po rączkach z przeprosinami.
Ja usłyszałem tylko raz metaliczny dźwięk podczas porannego rozruchu i to oznaczało wymianę kompletnego rozrządu.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
No właśnie, coś co powinno być naturalne i oczywiste my traktujemy jako cuda. Nic tylko wsiąść w rakietę i spie... na marsa2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
Czy ktoś dobrze ogarniający temat może napisać jakie konkretnie części są potrzebne do wymiany napinacza?
Tutaj znalazłem rozpiskę
Napinacz 06K109467K x1
Śruba napinacza N10554005 x2
Pokrywa rozrządu 06H109210Q x1
Śruby pokrywy rozrządu N91096702 x15
Sylikon do pokrywy D174003A2
Pytanie co to jest SCREW crank center bolt WHT001760 ?
W ETCE tego nie znalazłem, ktoś mądry podpowie?
Czy trzeba wymienić więcej niż napinacz żeby mieć święty spokój?
Przy okazji ceny w ASO za taki zestaw to 660zł, Getem 560. Przy całym rozrządzie robi się znacząca kwota...Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej111Pytanie co to jest SCREW crank center bolt WHT001760 ?>>E<< by Ali, defibrylator by DGW
Komentarz
-
-
Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
No zobaczymy, mechanior mówi, że zdejmie ale trzeba się popieścić.
Wiadomo, że wygodniej użyć siły
U mnie do wymiany idzie
Napinacz 06K109467K
Śruba napinacza N10554005 x2
Śruby pokrywy rozrządu N91096702 x15
śruba_tłumika_drgań WHT001760
Sylikon do pokrywy D174003A2
filtr oleju 06J115403Q
Olej
Robota
RAZEM 1200zł
Ciekawe co będzie zdejmą rozrząd...Postaram się zrobić kilka fotek.
Mirek Twoje szacunki o 2k za pełen rozrząd chyba są moooocno optymistyczne.
Panom, którym skończyła się gwarancja nie radzę czekać bo zrobi sie okrągła sumka. To tylko kwestia czasu kiedy przyjdzie pora na Wasze graty z grupy VW. Na pewno zaoszczędzicie na częściach kupując choćby w getem.pl
Kilka telefonów do kilku ASO i garść tekstów:
Proszę przyjechać mechanik posłucha za 300zł jak pracuje Pana silnik :lol:
Musimy policzyć, nie jesteśmy wstanie określić ile będzie kosztowała naprawa
A tam jest pasek?
Ma Pan gaz założony
A teraz ceny w jednym ASO 1100 robocizna, w drugim 600. w trzecim, czwartym, piątym trzeba by policzyć a najlepiej liczy się jak auto stoi w warsztacie.Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
Komentarz